Historie

De Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen dient te worden. Deze wandeltocht is vernoemd naar de Amerikaanse president John F. Kennedy (1917-1963).

De Kennedymars start meestal ‘s avonds, waarbij de wandelaars dus vooral ‘s nachts lopen en dan uiterlijk in de namiddag van de volgende dag de finish dienen te bereiken. Als een van de weinige regels geldt dat de tocht wandelend volbracht dient te worden, dat wil zeggen dat men niet mag hardlopen of gebruik mag maken van vervoermiddelen.

In januari 1963 vroeg de Amerikaanse president John F. Kennedy zich, na lezing van een presidentieel bevel van de voormalige president Theodore Roosevelt uit 1908, in een brief aan commandant Shoup af of officieren van het US Marine Corps, net zoals in de tijd van Roosevelt, voldoende uithoudingsvermogen hadden om binnen 20 uur 50 mijl (80,467 km) te lopen. Hij vroeg zich tevens af of leden van zijn staf dit zouden kunnen. De gezette perschef van de president Pierre Salinger bedankte voor de eer en verwees naar de sportieve broer van de president. Robert F. Kennedy, de minister van justitie, liep om het goede voorbeeld te geven op 37-jarige leeftijd ongetraind deze afstand.

Zaterdag 9 februari 1963 vertrok hij ‘s nachts om vijf uur met vier andere personen en drie honden, bij een temperatuur van -6 graden Celsius, naar het eindpunt Camp David in Maryland. Het jaagpad langs het Chesapeake and Ohio Canal dat ze volgden was bedekt met sneeuw en ijs. De metgezellen van Robert Kennedy haakten een voor een af. Tegen de laatste die na 35 mijl afhaakte zei Robert Kennedy: “You’re lucky, your brother isn’t President of the United States.” Kennedy, die zijn leren Oxford schoenen aan had, voltooide de 50 mijl in 17 uur 50 minuten. De volgende dag stond hij om 7.30 uur op, bezocht om 9 uur een kerkdienst en ging daarna schaatsen met zijn kinderen.

Een groep van 34 officieren liep op 12 februari 1963 met helmen op en volledige bepakking vanuit Camp Lejeune in North Carolina de “50-mile hike”. De snelste officier liep de afstand in 11 uur 45 minuten.

Veel gewone Amerikanen, van heel jong tot heel oud, die ten onrechte dachten dat ook zij persoonlijk door de president werden uitgedaagd, gingen op pad. Dit ondanks waarschuwingen van de President’s Council on Physical Fitness die stelde dat alleen getrainde personen deze tocht moesten lopen.

Zondag 17 februari 1963 liepen zeker 5000 personen een afstand van 28 mijl van Pittsburgh naar Washington. Het lopen van lange afstanden werd in de VS een kortstondige rage die via Engeland oversloeg naar Nederland.

(bron: Wikipedia)

Het ontstaan van een traditie Op 23 maart 1963 vertrokken de heren B. Goorhuis, B. Hartman, C. Nijenbrink, J. Olthof, J. Scheggetman en G. Westerhof vanuit Haaksbergen om een 80 km lange wandeltocht te volbrengen. Ze vertrokken om één uur ‘s nachts en kwamen om tien over half vijf in de middag weer in Haaksbergen aan. In Sittard besloten vier jongelui om in hun paasvakantie die 80 kilometer te gaan lopen. Ze vonden nog zeven jongeren bereid om met hen mee op pad te gaan. Op 20 april 1963 liep men een drie-landen-route. Met slechts een uitvalster kwam de groep doodmoe na 19 uur bij het einddoel. Een traditie was geboren.

De Kennedymars in Haaksbergen

In 1987 werd de Kennedymars voor het eerst in Twente georganiseerd. Wandel Kring DIO Haaksbergen nam het initiatief daartoe met onder andere B. Goorhuis, die in 1963 al eens de 80 km op zijn naam bracht. In samenwerking met Dagblad Tubantia werden de lezers uitgenodigd om 80 kilometer te wandelen. Weken achtereen schreef sterreporter Pieter Bos (zijn broer is Chris Bos, de ex-marsleider van de Vierdaagse Nijmegen) over wandelen. Verslaggevers van Dagblad Tubantia maakten trips door Twente en schreven over de bijzonderheden, dit allemaal ter training voor die grote mars in september. Er werd door de lezers spontaan gereageerd. 80 kilometer is wel heel erg ver en zo ontstond het idee om ook een Nachtwandelmarathon te organiseren. De Dagwandelmarathon is er ook gekomen op verzoek van de wandelaars, speciaal voor hen die niet in de nachtelijke uren willen wandelen. Uiteraard benaderen de marathons de afstand van 42 kilometer en 195 meter zo dicht mogelijk. Het totale deelnemersveld is uitgegroeid tot ongeveer 1100 deelnemers.

Meer lezen? Klik hier

Openers Kennedymars Haaksbergen

  • 35e editie – Hein Sanders
  • 34e editie – Jan Haan
  • 33e editie – Dirk Haan
  • 32e editie – Ben Steneker
  • 31e editie – Bas Nijhuis
  • 30e editie – Carola Regt
  • 29e editie – Mark Meijerink
  • 28e editie – Barbera Schoemaker
  • 27e editie – Hans Gerritsen & Felix Buter
  • 26e editie – Marieke Dollekamp
  • 25e editie – Ank Bijleveldt
  • 24e editie – Patrick ten Voorde
  • 23e editie – Ingrid Prigge
  • 22e editie – Leonie ter Braak
  • 21e editie – Hilbrand Nawijn
  • 20e editie – Pieter Hiemstra
  • 19e editie – Hella van der Wijst
  • 17e editie – Thomas Berge
  • 16e editie – Erica Terpstra